Nyt kaikki suklaanhimoiset, korvat hörölle! Hiihtolomaviikolla Steissi järjesti makean reissun varsin historialliseen Porvooseen ja Brunbergin suklaatehtaaseen. Matkaan mahtui niin shoppailua, historian havinaa, jänskiä faktoja sekä tietty, suklaata, suklaata ja lisää suklaata, :D jota allekirjoittanut ainakin söi seuraavan vuoden edestä...

Paljaan alastomina ne katoavat pimeyteen pian taas näyttäytyen kuohkeasti kuorrutettuina ruskeaan huntuunsa, suklaasuukkoarmeija lyllertää siisteissä riveissä pitkin Brunbergin tehdashallia. Harmi vain että makeiden palleroiden ja minun välissä on lasiseinä, pahus.

Etappi 1. Brunbergin tehtaanmyynälä. Karkkia myydään kirjaimellisesti kilokaupalla makeaan hintaan. Laatuja saa maistella ja niin myös teimme. Valikoimassa on vanhoja tuttuja sekä harvinaisempia kausiherkkuja kuten suklaasuukkojen kevätsesonkimaku. Myös sokerittomia ja laktoosittomia tuotteita on saatavana, iso plussa Brunbergille btw.

Hylly.jpgRiisimurut%20%5B68054%5D.jpg

Leipomona Brunbergin (silloin Lindfors) juuret ulottuvat vuoteen 1871 ja se on pysynyt pien- ja perheyrityksenä näihin päiviin asti. Perinteisempiä tuotteita lienee alku-karamellit, sinivalkokääreiset tryffelit sekä kaikkien tuntemat suukot.

Suklaata%20%5B68055%5D.jpg

Etappi 2. Ruokaa :D En syönyt mahaani täyteen suklaata ennen ruokaa, en tietenkään..

Etappi 3. Kiertoajelu vanhassa Porvoossa. Mitä Porvoosta löytyy?

1.Porvoon ikivanha kirkko; joka on perinteisesti peräisin jostain kivikaudelta ja palanut useaan otteeseen. Jänskä fakta: nykyään kirkon piha on pihakiveä ja asfalttia, mutta ennen siinä on sijainnut hautausmaa. Seisoskelimme siis tyytyväisinä jonkun haudan päällä, heh heh. Jo vuonna nakki hautausmaa siirrettiin läheiselle kukkulalle koska tila loppui.

image.jpg

Katto%20%5B68053%5D.jpg

2.Hautakukkula ja kansallisrunoilijamme Runebergin hauta. Sitte siellä oli semmoinen jäätävä järkäle, jonka oli kuulemma jättiläinen sinne viskannu :DD

3.Runebergin koti, joka toimii nykyään hänen kotimuseonaan, nice.

4.Tsaarin biletönö: Kerran semmoinen heppu kun Aleksanteri 1.,  joka silloin vuonna 1809 hallitsi Suomea, tuli neuvottelemaan Porvooseen valtiopäiville Suomen asioista. Hänen kunniakseen, mahtava tsaari kun oli, järjestettiin tietty jäätävät bileet, siis tanssiaiset, ja se samainen tönö elikkä sen aikainen lukio on vieläkin pystyssä Porvoossa.

5.Porvoon museo: Siellä samaisissa tsaarin tanssiaisissa muuan nuori tyttö miellytti kovin tsaaria, ja kuulemma jopa tanssi tämän kanssa useamman tanssin, herranjestas sentään. Huhujen mukaan tämä suomalaistyttö olisi sittemmin päätynyt hovineidoksi ken tietää, mutta varmaa on, että tyttelin viuhka on esillä Porvoon museossa, harmi vaan että se oli kiinni niin en saanut kuvia :/

6.Porvoosta löytyy myös taidemuseo ja kauppakeskuksia pari, niistä voi löytää komeita kröhöm, asiaan.

Etappi 4. Kiertelyä Porvoon vanhassa kaupungissa. Pikku puutaloja vierivieressä, kapeita, epätasaisia ja mutkittelevia kivikujia, yhden huoneen pikkupuoteja, i love it. Eräs pikkupuoti nimeltä Doris&Duke jäi erityisesti mieleen. Jonkin sortin vintagekauppa täynnä kaikkea avain ihanaa!

image%20%281%29.jpgimage%20%282%29.jpg

Etappi 5. Yhden puutalon seinässä lukee suklaanvärisin kirjaimin; Porvoon pieni suklaatehdas. Pieni kuvaa tätä "tehdasta" paremmin kuin hyvin. Sisällä on noin kolmen hengen vetävä aulanurkkaus, jonka seinät ovat täynnä suklaata pursuavia hyllyjä ja edessä on myyntitiski, sekin täynnä suklaata. Yksi seinistä on kokonaan lasia josta näkee pikkuruiseen keittiöön, joka on varusteltu ammattimaisilla vempaimilla. Työntekijöitä tehtaassa on kuulemma vain pari ja kaikki tehdään alusta asti käsityönä.

image%20%283%29.jpg

image%20%284%29.jpg

Ryöstösaalis: Brunbergiltä tarttui mukaan kilon, siis KILON säkki tryffeleitä, suukkoja kevät- ja talvisesongin erikoismauilla, tryffelipaloja, vadelmapatukoita sekä suklaatoffeeneliöitä. Pikku tehtaasta taas eksoottista suklaateetä, suosittelen, sekä erimakuisia käsintehtyjä konvehteja, makuina mm. terva ja suola, jännäksi menee.

Kaiken kaikkiaan mahtava reissu! c:

                                                    Elina, makeanhimoinen mediatiimiläinen